Parodontoza influențează negativ calitatea vieți personale, dar și profesionale a pacienților.
 
Evoluează rapid de la inflamarea gingiilor, la sângerări gingivale, retracții gingivale, resorbția suportului osos din jurul dinților, mobilitate dentară și în numeroase cazuri se încheie cu pierderea dinților.
 
Statisticile realizate la nivelul Uniunii Europene atestă o incidență foarte mare a parodontozei: 50% din populația activă este afectată de diverse forme de parodontoză.
 
Din fericire această afecțiune cu efecte devastatoare asupra sănătății poate fi prevenită.
 

Cum putem preveni parodontoza

 
Având în vedere cauzele principale care declansează această afecțiune și modul de acțiune (evoluția bolii) pentru prevenția apariției se recomandă:
 

Păstrarea unui nivel optim al igienei orale

Igiena orală zilnică are un rol esențial în menținerea sănătății dentare și prevenția apariției parodontozei, dar trebuie corelată în mod obligatoriu cu vizitele regulate la medicul stomatolog. Se recomandă:
 
igiena orala

  • Periajul zilnic de 2 ori pe zi, dimineața și seara pentru îndepărtarea placii bacteriene;
  • Utilizarea de periuțe dentare adecvate;
  • Folosirea aței dentare și/sau dușului bucal;
  • Completarea acțiunilor precedente cu folosirea apei de gură.
     

 

Vizitele regulate la medicul stomatolog

Scheme de tratamentExistă cel puțin 2 motive pentru care vizitele la medicul stomatolog la intervale regulate sunt recomandate:
 
1. Tartrul dentar, rezultat în urma mineralizării plăcii bacteriene neîndepartată prin periaj, nu poate fi eliminat de pe dinți decât în cabinetul stomatologic prin proceduri specifice.
 
Acțiunea mecanică a tartrului asupra gingiei, determină, în primă fază, inflamarea acesteia și ulterior apariția sângerărilor gingivale (primul stadiu de dezvoltare al parodontozei).
 
ATENTIE: Utilizarea de produse cu substanțe astringente (care opresc sângerarea) nu este suficientă pentru eliminarea cauzei apariției și evoluției afecțiunii parodontale.
 
2. Medicul parodontolog, în urma consultației de specialitate, identifică predispoziția pacientului spre dezvoltarea afecțiunii parodontale, prezența factorilor favorizanți și împreună cu pacientul stabilesc măsurile/procedurile necesare, după caz, pentru prevenția sau tratamentul afecțiunii parodontale.
 

Alte metode de prevenție a parodontozei

Având în vedere originea profund bacteriană a apariției și dezvoltării parodontozei, există o serie de măsuri profilactice care se impun a fi urmate de către fiecare dintre noi:

  •  Eliminarea fumatului;
  • Diete echilibrate;
  • Consum de fructe și legume;
  • Întărirea sistemului imunitar.

De asemenea cunoașterea cauzelor declanșatoare, a factorilor favorizanți în evoluția afecțiunii și conștientizarea efectelor negative asupra vieții reprezintă metode active de prevenție.
 
 
Articole de interes:
 
Ce trebuie să știm despre boala parodontală, parodontoză, paradontoză
Tratamentul parodontozei
 
 
Dacă eşti afectat de parodontoză şi îţi doreşti refacerea aspectelor funcţionale şi estetice ale danturii, Programează-te acum pentru o consultaţie de specialitate!

Search

+